About

Deze actie is op touw gezet door een groepje Leidse promovendi, die de recente ontwikkelingen rond het ‘Experiment promotiestudent’ zorgwekkend vinden. Het leek er even op dat de bursaal uit beeld was, maar sinds de uitspraak van het Hof in Leeuwarden dat beurspromovendi geen werknemers zouden zijn rommelt het weer flink in promovendiland. In januari besloot het ministerie van OCW nog het bursalenstelsel niet op te nemen in de nieuwe onderwijswet ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’, na een negatief advies van de Raad van State. Minister Bussemaker besloot echter wel een achterdeurtje open te zetten in de vorm van een ‘experiment’.

In mei 2013 werd de Nederlandse universiteiten gevraagd of zij zouden willen deelnemen aan een dergelijk experiment, en hoe zij dat zouden willen inkleden. Diverse universiteiten hapten toe, en stuurden een voorstel in (zie hier bijvoorbeeld een toelichting op de inzending van de Universiteit Leiden). Andere universiteiten bedankten voor de eer, waaronder de Universiteit van Wageningen. Op basis van de voorstellen die ingediend zijn wordt as we speak door OCW gewerkt aan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Zo’n AMvB is nodig omdat de promotiestudent op dit moment nog illegaal is en universiteiten ze dus niet mogen aanstellen, hoewel sommige bestuurders daar hard voor lobbyen omdat promotiestudenten de helft minder kosten dan AIO’s.

Het is zaak die AMvB tegen te houden. Daar zijn verschillende goede redenen voor (zie ook de tekst van de petitie), maar als jij er nog meer weet horen we ze graag! Neem in ieder geval even de tijd om de petitie te tekenen, en je collega-promovendi en verdere sympathisanten op deze actie te attenderen. Via mail, facebook (deel bijvoorbeeld de berichten die de Leidse promovendipartij PhDoc over de petitie plaatst), of gewoon bij de watercooler of koffie-automaat. Zodat de volgende generatie promovendi niet voor een voldongen feit staat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s