Schrijf je Kamerlid aan

Het bursalenstelsel ligt nu bij de Tweede Kamer. Als we het tegen willen houden, zullen we hen er dus van moeten overtuigen dat het bursalenstelsel een slecht idee is!

Op welke partij heb jij gestemd? Laat het kamerlid van die partij dat verantwoordelijk is voor dit onderwerp weten waarom je het bursalenstelsel een slecht idee vind. Hieronder vind je de namen en voorbeeldbrieven.

Adressen

◦     VVD: Duisenberg
◦     Pvda: Vos
◦     PVV: Beertema
◦     CDA: Rog
◦     SP: van Dijk
◦     D66: van Meenen
◦     GL: Klaver
◦     CU: Schouten
◦     SGP: Bisschop
◦     PvdD: Ouwehand
◦     50+: Klein

Brief 1

Ik ben een promovendus die de afgelopen paar verkiezingen uw partij heeft gestemd. Ik mij zorgen over het aankomende Experiment Promotieonderwijs waarvan gisteren de AMvB van is uitgekomen, en zou ik graag willen weten wat het standpunt is van uw partij ten opzichte van deze maatregel.

Ik maak mij zorgen omdat ik vind dat dit een afbraak is van het promotieklimaat in Nederland. Promoveren is werk. Het Angelsaksische studentsysteem is niet toepasselijk noch wenselijk in de Nederlandse academische cultuur. Hier zijn promovendi volwaardig werknemer, en dat draagt bij aan de verantwoordelijke, en zelfstandige onderzoekers waar Nederland internationaal bekend om staat en trots op mag zijn.

Ik ben ook bang dat dit niet bij een experiment blijft, maar een eerste stap is van een overgang naar een bursaalsysteem, een plan waar de VSNU al jaren achteraan zit, en wat in het verleden niet bleek te werken.

Graag zou ik horen wat het standpunt is van uw partij t.a.v. deze kwestie, en op welke manier dit standpunt uitgedragen gaat worden.

Brief 2

Bij deze zou ik mijn zorgen willen uitspreken over het experiment met het bursalenstelsel voor promovendi, dat binnenkort aan de Tweede Kamer voorgesteld gaat worden. Dit experiment zal ernstige gevolgen hebben voor het wetenschappelijk klimaat in Nederland.

Nederlandse promovendi staan internationaal zeer hoog aangeschreven, juist omdat wij een systeem hebben waarin zij als volwaardige wetenschappers gelden. Promovendi doen het leeuwendeel van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland; de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek staat of valt met hun kwaliteit. Als we de voorwaarden voor een promotie slechter gaan maken, dan zullen talenten er eerder voor kiezen om in het bedrijfsleven te gaan werken. Het is nu al moeilijk genoeg om goede mensen te vinden voor promotieplekken in de betawetenschappen. Als deze maatregel er doorheen komt gaat dat probleem alleen maar groter worden.

Het Nederlandse diploma opent wereldwijd de deuren van alle grote onderzoeksinstellingen ter wereld, omdat men ook in het buitenland weet dat het garant staat voor topkwaliteit. Om die reden vind je door heel de wereld Nederlandse onderzoekers, die bij terugkomst ervoor zorgen hun kennis uit Harvard of MIT weer naar Nederland terug importeren. Als we gaan marchanderen met de kwaliteit van de Nederlandse promotie zal dit systeem haperen. De toppositie van het Nederlandse onderzoek komt dan in gevaar.

Bovendien vind ik het niet geloofwaardig dat het hier daadwerkelijk om een experiment gaat. De lange duur en de grote groep waar het om gaat doen mij vermoeden dat het meer gaat om het creëren van een fait accompli, waarbij promovendi zonder werknemersrechten geaccepteerd worden aan de universiteiten. Daarmee zal de lang gekoesterde wens van de VSNU en VNO-NCW om meer mensen door het promotietraject te jagen in vervulling gaan. Het enige effect dat dat zal hebben is inflatie van de doctorsgraad. Ik zou dan ook mijn hoop willen uitspreken dat uw partij dit plan tegenhoudt.

Advertisements

One thought on “Schrijf je Kamerlid aan

  1. Pingback: De eindsprint! | promotiestudent NEE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s